NAŠA ZGODBA

Bilo je nekoč, pred 1100 leti, ko so prišli novoselci na sever, na Islandijo. S seboj so prinesli znanje in veščine za izdelavo skyra. Ko je preteklo veliko časa, sta znanje in recept za to bogato jed izginila v drugih nordijskih državah. K sreči je islandska tradicija izdelave skyra ostala neprekinjena.

Islandski skyr je bil stoletja pomemben steber nacionalne prehrane, ki je pomagal ohranjati ljudi v dobrem fizičnem stanju v zahtevnih življenjskih razmerah. Na družinskih kmetijah po vsej deželi so bile ženske tiste, ki so ta mlečni proizvod ohranjale in so recept zanj prenašale iz roda v rod, prav tako kot izvirne islandske kulture skyra – od matere do hčere.

Ísey Skyr gradi na tej bogati dediščini.
Nekatere izmed žensk, katerih matere so to znanje prenesle nanje, so pred 90 leti islandske strokovnjake učile umetnosti izdelave skyra. Proizvodni postopek je v našem času na višjem tehniškem nivoju in standardi kakovosti so strožji. Kljub temu pa sta osnovni recept in uporaba izvirnih kultur za fermentacijo posnetega mleka ostala enaka. Bogat z beljakovinami, brez maščob, kremast in okusen – Ísey Skyr je za današnje potrošnike tako dragocen kot za tiste pred stoletji.

To je naša skrivnost, ko jo delimo z vami.

 

 

 

Ísey Skyr – več kot 90 let izkušenj pri pripravi skyra.

Prvi nordijski prebivalci so pred 1100 leti prispeli na Islandijo.
S seboj so prinesli skandinavsko tradicijo in spretnosti za pripravo edinstvenega mlečnega proizvoda skyra.
Sčasoma je recept za skyr v drugih nordijskih državah utonil v pozabo. K sreči se je na Islandiji obdržal več generacij, ker so tukaj matere recept prenesle na hčerke. Ísey Skyr to izročilo še danes spoštuje s tem, da se izvirnik ohranja in izboljšuje.