SPLOŠNO

 • ALI SO BAKTERIJE V SKYRU ŠE ŽIVE?

  Da, bakterije v skyru so žive in aktivne.

 • ALI JE ISEY SKYR DOBER ZA OTROKE? KOLIKO LONČKOV ISEY SKYR LAHKO POJEDO OTROCI NA TEDEN?

  Ísey Skyr je zdrav proizvod za otroke in odrasle, saj je v njem veliko hranljivih snovi. Vsebuje veliko beljakovin, ki so pomemben vir energije in aminokislin kot tudi vitaminov in mineralov, kot so na primer vitamin B 12, kalcij in fosfor.

  V večini priporočil na nacionalni ravni priporočajo uživanje 2–3 odmerkov mlečnih proizvodov na dan. Eden teh odmerkov je lahko skyr.

 • ALI JE ISEY SKYR DOBER ZA NOSEČNICE? KOLIKO LONČKOV ISEY SKYR LAHKO POJEDO TEDENSKO?

  Ísey Skyr je kot drugi mlečni produkti dober za nosečnice, podobno kot za druge osebe. V večini priporočil na nacionalni ravni priporočajo uživanje 2–3 odmerkov mlečnih proizvodov na dan. Eden teh odmerkov je lahko skyr.

 • ALI JE SKYR PRIMEREN ZA VEGETARIJANCE?

  Da, skyr je na splošno primeren za vegetarijance (laktovegetarijance).

 • KOLIKO BELJAKOVIN JE ZDRAVIH ZA POVPREČNO OSEBO NA DAN?

  V skladu s priporočili EFSA iz leta 2012 je referenčna vrednost za vnos hranil (angl. Population Reference Intake – PRI) za zdrave odrasle obeh spolov pri 0,83 g/kg telesne teže na dan. Vnos dvojnih količin PRI je varen in nekatere telesno aktivne in zdrave osebe v Evropi redno uživajo take odmerke.

 • ZAKAJ JE VELIKO BELJAKOVIN DOBRO ZA ČREVESJE? STAREJŠI O TEM POGOSTO SPRAŠUJEJO.

  Uživanje veliko beljakovin je zelo pomembno za ljudi v zrelejših letih. Razlog za to je dejstvo, da je treba v teh letih ukrepati proti zmanjšanju mišične mase, ki lahko privede do manj energije in mobilnosti. V starosti je apetit zmanjšan, zaradi česar je pomembno, da starostniki jedo energijsko bogato hrano, še posebej beljakovine. Isey Skyr je idealen za starejše, ki ga lahko uživajo z žličko smetane ali s stepeno smetano. Nič ni boljšega od skodelice skyra s stepeno smetano.

 • ZAKAJ ISEY SKYR SKORAJDA NE VSEBUJE MAŠČOB?

  Skyr se tradicionalno izdeluje iz posnetega mleka, zato tudi ne vsebuje maščob. Nekoč, ko so skyr izdelovali na vsaki kmetiji, so mleko posneli in so potem imeli smetano in posneto mleko. Kmetje so iz smetane izdelali maslo, iz posnetega mleka pa skyr.